< Összes hír
Általános Hírek -

Kóstolj bele az élelmiszergyártási folyamatokba!

A mai világ megköveteli az egészséges, biztonságos élelmiszerek előállítását, ehhez pedig szükséges a folyamatosan fejlődő technológia is és az egyre korszerűbb alkalmazott gépek, berendezések alkalmazása. Az ágazatnak jól képzett szakemberekre van szüksége – talán pont RÁD!

Kíváncsi vagy hogyan készül a sajt, a konzerv, a bor, a sör vagy épp a kedvenc szalámid? Mitől lesz a káposztából savanyú káposzta? Megismernéd a különböző típusú élelmiszerek elkészítésének titkos receptjét? A kíváncsiságon túl pedig szívesen aktív részese is lennél a kisüzemi vagy a nagyüzemi élelmiszergyártási folyamatoknak?

A Szakma Sztár fesztiválon az A pavilonban ezen ágazatok felfedezésére is lehetőséged nyílik, ne hagyd ki!

Ismerkedj meg testközelből az édességkészítő, a pék, a pék-cukrász, az élelmiszeripari technikus, az élelmiszeripari analitikai technikus, a hentes és húskészítmény készítő, valamint a szőlész-borász szakmákkal!

Ha bizonytalan vagy, hogy melyik szakma felé fordulj, akkor fusd át alábbi összefoglalónkat!

Mivel foglalkozik egy édességkészítő?

  • Táblás csokoládékat, csokoládéfigurákat, desszerteket és bonbonokat készít.
  • Kekszeket, sós aprósüteményeket, ostyaféléket állít elő.
  • Cukorkákat, drazsékat, bonbonokat, jégkrémet, rágógumit gyárt.
  • Kávét pörköl.
  • Hagyományos édességeket készít, pl. konyakos ­ meggyet, Negro cukorkát, különböző ízesítésű szaloncukrokat.
  • A minőségellenőrzésben, minőségirányítási rendszerek működtetésében vesz részt.
  • Szakszerűen kezeli a termékek előállításához használt gépeket.

Hol tudsz ezzel a szakmával munkát vállalni?

  • Édesipari üzemekben.
  • Kézműves édességeket előállító vállalkozásoknál.
  • Saját vállalkozásban.

Mivel foglalkozik bor- és pezsgőgyártó technikus?

  • Szőlőtelepítést, szőlőművelést végez és irányít.
  • A szőlő betakarítást tervezi és irányítja.
  • A must kezelését, javítását, tartósítását végzi.
  • Fehér-, rozé-, siller- és vörösbort készít.
  • A bort szakszerűen tárolja.
  • Borkülönlegességet készít különféle eljárással.
  • Pezsgőt és egyéb szénsavas borokat készít.
  • Borokat minősít érzékszervi (borkóstoló) és laboratóriumi vizsgálatokkal.
  • A szükséges dokumentációt elkészíti, vezeti.
  • A borturizmus aktív résztvevője.

Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?

  • Szőlőtermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági üzemekben.
  • Borászatokban.
  • Borászati eszközöket forgalmazó cégnél.
  • Vállalkozásoknál (akár sajátban is).

Mivel foglalkozik a hentes és húskészítmény-készítő?

  • A vágóállatok feldolgozásában vesz részt.
  • A vágóállatok húsrészeit kicsontozza.
  • A húsipari termékek gyártásában részt vesz, a húsipari gépeket kezeli.
  • Húst és húskészítményeket értékesít, kommunikál a vásárlókkal.
  • A vásárlókat a húsok elkészítéséről informálja.

Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?

  • Kis-, közepes- és nagyméretű hús- és baromfifeldolgozó vállalatoknál.
  • Élelmiszeripari áruházláncok hús – és húskészítmény -értékesítő osztályain.
  • Saját, vagy családi hús -és baromfiipari vállalkozásban.

Mivel foglalkozik a pék?

  • Kenyérféléket készít kovász felhasználásával, a hagyományos és a korszerű táplálkozási igények szerint. Péksüteményeket és finom pékárukat állít elő.
  • Szakszerűen kezeli a munkájához szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket.
  • A technológiai, higiéniai és minőségbiztosítási előírások betartására törekszik.

Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?

  • Pékségekben, pék-cukrász üzemekben.
  • Kézműves pékségekben.
  • Gyorspékségekben, pizzasütödékben.

Mivel foglalkozik a pék-cukrász?

  • Kenyérféléket, kiflit, zsemlét, kalácsokat, briósokat, leveles süteményeket, pogácsákat, tartós pékárut készít.
  • Cukrászati termékeket (cukrászati süteményeket, tortákat, fagylaltokat, bonbonokat, pohárkrémeket) készít és díszít.
  • Különleges táplálkozási igényt kielégítő termékeket állít elő.
  • A nyersanyagokat ellenőrzi és a termékfejlesztésben is részt vesz.
  • Gépeket, berendezéseket szakszerűen működtet.

Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?

  • Sütő- és/vagy cukrászipari termékeket gyártó kis -, közép – nagyüzemekben.
  • Pékségekben, cukrászatokban, pék -cukrász üzemekben.
  • Kézműves pékségekben, cukrászatokban.

Bővebb információért lapozd át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara AGRÁRSZAKMA IRÁNYTŰ kiadványát!

LEGYÉL TE IS AGRÁRDIÁK!

Ez is érdekelheti