Gyakori Kérdések

A Szakma Sztár Fesztivál a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjének eseménye. Helyszíne a Hungexpo Budapesti Vásárközpont D, F, G pavilonja.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny a nappali tagozaton végzős tanulók számára megszervezett megmérettetés, mely nem érettségihez kötött, ellenben az OSZTV komplex versenyt az MKIK az érettségihez kötött szakképesítésre felkészítő szakképzésben részt vevő végzős tanulók számára kerül megszervezésre.

A tanintézményekben történik a versenyre és a jelentkezésre való felhívás, ezután a honlapon, a Jelentkezés menüben az iskolai ügyintéző kitölti az elektronikus jelentkezési lapot. Nevezési díj nincs.

A jelentkezés feltétele, hogy nappali tagozatos, adott szakképesítésben tanuló végzős diák legyen a jelentkező.

A Versenyfelhívás és Versenyszabályzat dokumentumok a Versenyek- Szakma Sztár Fesztivál menüben találhatók.

A verseny aktuális értesítései és dokumentumai (pl. megoldások, feladatsorok, eredmények) a Versenyek- Szakma Sztár Fesztivál menüben találhatók az adott versenyrészhez besorolva (Elődöntő, Válogató, Döntő menüpontok).

A Fesztiválra a belépés ingyenes. Előzetes regisztráció szükséges, mely a Regisztráció menüpontban található. Az e-mailen kapott elektronikus vonalkóddal lehet belépni a helyszínre.

Szakmai versenyek megvalósításához nélkülözhetetlen a gazdálkodó szervezetek bevonása. Anyagokkal, eszközökkel, berendezésekkel, korszerű ismeretekkel segítik a verseny megvalósítását és nem utolsó sorban ajándékokat és díjakat adnak a versenyzőknek.

Támogató, szponzorként bármely gazdálkodó szervezet jelentkezhet. A támogatás, hozzájárulás mértékének megfelelően szponzor illetve főszponzori kategóriába soroljuk a cégeket.

A Szakma Sztár Fesztiválnak a WorldSkills, EuroSkills versenyekhez közvetlenül nincsen köze, azonban a nemzetközi versenyeken is érintett szakmák dobogós helyezettjeit, döntőseit amennyiben megfelelnek az adott versenyen történő indulás feltételeinek a SkillsHungary program szervezői minden esetben külön értesítik, meghívják az adott szakma, versenyszám válogató versenyeire, az általuk megadott elérhetőségeken.

Nem indulhatsz közvetlen továbbjutással, azonban ha a szakmád szerepel a következő nemzetközi versenyen indítani kívánt szakmák listájában, és életkorod alapján az adott versenyen részt vehetsz, a SkillsHungary program szervezői keresni fognak az SZKTV/OSZTV jelentkezéskor megadott elérhetőségeid valamelyikén, hogy – amennyiben szeretnél -, indulhass a válogatóversenyeken.