< Összes hír
Döntő hírek -

Tájékoztató a látogatók számára

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2013-ban hatodik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztiválon 39 szakképesítésben a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) Versenyeket.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

Az SZKTV-re jelentkező – a szakképző intézményekben végzős – tanulók száma 2008. óta erőteljes növekedést mutat. Az első évben 15 szakmában 2.006, 2009-ben 25 szakmában 2.568, 2010-ben 23 szakmában 2.665 fiatal mérte össze tudását.

2012-ben az SZKTV-n 28, az OSZTV-n 10 szakképesítésben közel 6.300 főre növekedett a versenyeken indulók száma. A közel 150 iskolából 293 diák került be az országos versenyek döntőjébe.

A versenyek szervezése, a szakképesítések kiválasztása során külön hangsúlyt fektettünk a gazdaság által igényelt szakmákra a pályaorientáció, a pályaválasztás elősegítésére, a hiányszakmák népszerűsítésére.

A kezdetektől fogva biztosítottuk a lehetőséget, hogy a területi kamarák szervezésében a vidéki iskolák tanulói minél nagyobb számban tekinthessék meg az országos versenyek döntőit.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy az országos döntőt több mint 13.000 látogató kísérte figyelemmel, melyből 9.000-en vidékről érkeztek.

Kezdetben zömében szakiskolai tanulók köréből kerültek ki a látogatók, de az elmúlt évben a látogatók 30 %-ban pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok voltak.

A 2012/2013-as tanév szakmai versenyeinek döntőire látogatók esetében tovább növeljük az általános iskolai tanulók arányát, összhangban a három éves szakmunkásképzés bevezetésével, általánossá tételével.

A verseny fordulói: elődöntő, előválogató és a döntő

Az elődöntőket országosan szakmánként egységes elvárások, követelmények alapján a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. Az elődöntőket azonos napokon, azon belül a feladatokat ugyanazon időpontokban oldják meg a versenyzők.

A dolgozatokat az egységes javítása, értékelése miatt az MKIK által felkért szakértők végzik. A versenydolgozatokon a tanulóknak csak a kódszámuk szerepelhet. A versenyzők a dolgozatok javítását követően megtekinthetik dolgozataikat és észrevételeket tehetnek a javítást illetően. Az észrevételeik megvizsgálását követően alakul ki az elődöntők végső eredménye.

Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők kerülnek behívásra a szakmák előválogatóiba. Az előválogatóba behívott tanulók száma az adott szakképesítésben versenyzők számának függvényében kerül meghatározásra. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szervezzük meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákoknak elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldanak meg.

A döntőket kezdetektől fogva Budapesten a Hungexpo területén tartjuk.

Az elődöntő és az előválogató együttes eredménye alapján kialakult sorrend alapján juthatnak a diákok az országos döntőkbe. A döntőbe behívott diákok száma szakmánként változó (3-8 fő), akiknek a verseny látogatói előtt kell a versenyfeladatokat megoldaniuk, melyen gyakorlati és elméleti feladatok egyaránt szerepelnek.

Szakmánként átlagosan 200 m2-es terület került kialakításra a szakma jellegének és a biztonsági előírásoknak megfelelően.

A döntőkön a versenyzők és kísérőik szállását, étkezését, ellátását a kamara szervezi és biztosítja.

A versenyek első három helyezettje és felkészítőik az ünnepélyes eredményhirdetésen érmeket illetve emléklapot, a versenyt támogató szponzoroktól pedig szerszámokat, gépeket, egyes esetekben munkahelyi ajánlatot kapnak jutalmul. Valamennyi, a döntőbe jutott versenyző a részvételéről „Emléklapot” vehetett át.

A versenyek első helyezettjei meghívást kapnak a nemzetközi versenyek – WorldSkills, EuroSkills – végső válogató versenyeire. Több szakképesítésben a nemzeti versenyeken sikeresen szereplő versenyző képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyeken, így például a festők nemzetközi versenyén már második alkalommal a Szakma Sztár Fesztivál győztese vesz részt.

A versenyzők mellett több gazdálkodó szervezet, iskola is bemutatkozik a helyszínen, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai tájékoztatókat, „tárlatvezetést” tartanak az érdeklődők számára.

A döntőt szakmai és szórakoztató műsorok is színesítik. A fellépők elsősorban középiskolák diákjai, kultúrcsoportjai közül kerülnek ki.

A látogatók egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket.

Az országos SZKTV és OSZTV versenyeket megkoronázó Szakma Sztár Fesztivált nagyszabású nyitó- és záró-ünnepéllyel tesszük még emlékezetesebbé.

A 2012/2013-s tanév döntőin 198 versenyző vesz részt.

A szakmai verseny első napján április 24-én az ünnepélyes megnyitót követően kezdődnek meg a szakmai versenyek döntő fordulói. A döntő második napjának estéjén kerül sor az eredmények összesítésére, majd 2013. április 26-án a verseny ünnepélyes eredmény hirdetésére.

2013-ban a versenyek a következő szakmákban kerültek meghirdetésre:

SZKTV: ács, állványozó; bőrdíszműves; burkoló; bútorasztalos; cukrász; élelmiszer- és vegyiáru-eladó; épületasztalos; férfiszabó; festő, díszítő, mázoló és tapétázó; fodrász; gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő; gépi forgácsoló; géplakatos; hegesztő; hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó; kárpitos; kozmetikus; kőműves; központifűtés- és csőhálózat-szerelő; műszakicikk eladó; női szabó; pincér; szakács; szerkezetlakatos; szerszámkészítő; tetőfedő; villanyszerelő; vízvezeték- és vízkészülék-szerelő.

OSZTV: automatikai műszerész; bútoripari technikus; elektronikai technikus; erősáramú elektrotechnikus; épületgépész technikus; gépgyártástechnológiai technikus; kereskedő; magasépítő technikus; mechatronikai műszerész; vendéglős.

A szakmák versenyeinek időbeosztásának letöltéséhez kattintson ide!

Ez is érdekelheti