< Összes hír
Általános Hírek -

SZKTV 2010-2011

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2011-ben negyedszer rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, ezévtől kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek országos döntőjére  „ IV. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2011. április 18−20. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont  G és F pavilonjában került sor.

Ez évben a szakmák országos  versenyeit a nappali tagozaton végzős tanulók számára, a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére gondozásra átadott  31 szakképesítésben hirdettük meg.

A  verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák (23) szervezték és bonyolították, a budapesti döntő a nagyszabású fesztivál keretében zajlott

2011-ben a következő  szakmákban került sor a versengésre:

  • villamosipari csoport: villanyszerelő / erősáramú elektrotechnikus / mechatronikai műszerész
  • gépipari csoport: géplakatos / szerkezetlakatos / hegesztő / szerszámkészítő/ gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő/ központifűtés- és csőhálózat-szerelő / vízvezeték- és víz készülék-szerelő/Hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó
  • építőipari csoport: kőműves / burkoló / ács-állványozó / tetőfedő / festő,mázoló és tapétázó/ magasépítő technikus
  • faipari csoport: bútorasztalos/ kárpitos
  • könnyűipari  csoport: női szabó / férfiszabó / bőrdíszműves
  • vendéglátó ipari csoport: cukrász /  szakács / pincer / vendéglős
  • szolgáltatás csoport : fodrász / kozmetikus / kereskedő / élelmiszer-és vegyiárú eladó / műszakicikk eladó

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat. Az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, 2009-ben 25 szakmában 2568 fiatal indult, a 2010. évi elődöntő résztvevőinek száma pedig 23 szakmában 2665 fő volt.

A SZKTV és OSZTV versenyekre együttesen az idén már közel 4.000 fő jelentkezett, az írásbeli elődöntőben 31 szakképesítésben  3.857 tanuló vett részt.

A szakképesítések számának növekedése a következőkből adódott:

6 új szakképesítés került be a versenybe, úgymint az erősáramú elektrotechnikus, a mechatronikai műszerész, a magasépítő technikus, az  élelmiszer- és vegyiáru-eladó, a műszakicikk eladó és a  vendéglős. Közülük  4 − az erősáramú elektrotechnikus, a mechatronikai műszerész, a magasépítő technikus, és a vendéglős − tartozott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) körébe.

–  a korábbi években nem volt végzős tanuló (a kétéves képzésről a hároméves képzésre történő átállás miatt) a kárpitos, valamint a hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó szakképesítésekben. 2011-ben ezen szakmák is beléptek a versenybe.

A jelentkezők szakmánkénti megoszlására folyamatosan jellemző, hogy vannak igen népszerű szakmák (fodrász, kozmetikus, cukrász, szakács, pincér, kőműves, asztalos, villanyszerelő, festő-mázoló és tapétázó, kereskedő, eladó, vendéglős). Ezek összesített részaránya az idei év elődöntősei között 69% volt.

A  fém- és gépipari szakmák (hegesztő, géplakatos, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, gáz-, központifűtés-, hűtő- és klímaberendezés-, valamint vízvezeték-szerelő) versenyzőinek részaránya viszont összesen kevesebb, mint 20 százalékot tett ki.

Idén a  döntőbe országosan közel 130 iskolából 254 tanuló jutott be,

A 2011. évi versenyszabályzat szerint  a versenyen részt vevő azon tanuló, aki az írásbeli, a gyakorlati, illetve a szóbeli versenyrészen eléri a megszerezhető pontok 60%-át, jeles osztályzatot kap és az adott versenyrésznek megfelelő vizsgarész, vizsgatevékenység letétele alól mentesül A vizsgarész(ek) (vizsgatevékenységek) alóli mentesítésről és a versenyző által elért eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolás megküldésével értesíti – a versenybizottság értékelése alapján – a versenyző iskoláját. A szakképesítő bizonyítványt az igazolás alapján a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki.

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján – az idén összesen 199 tanuló kapott felmentést a teljes szakmai vizsga alól.

A Szakma Sztár Fesztivál a 2011 őszén Londonban megrendezésre kerülő Worldskills, a szakmák világversenyének előválogatója részére is helyet biztosított az alábbi szakképesítésekben: mechatronikai műszerész, villanyszerelő, szépségápoló, épület- és bútorasztalos, informatikai hálózati rendszergazda. A felsoroltak részét képezik annak a 14 szakképesítésnek, amiben a londoni világversenyen az ifjú szakemberek Magyarországot fogják képviselni.

A verseny sikerét közvetlenül 700 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 450 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

Az  érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok − a korábbiakhoz hasonlóan −  egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vettek részt a rendezvényen. A fesztiválra 2011-ben közel 12.000 látogató jutott el, közülük a vidéki iskolákból  a területi kamarák szervezésében közel 200 autóbusszal több mint 9.000 diák.  Ezek 30%-a az általános iskolákból érkező 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

A Foglalkoztatási Hivatal életpálya-tanácsadó munkatársai a helyszínen interaktív feladatokkal várták az érdeklődő fiatalokat, akik szakmabemutató filmeket nézhettek, izgalmas szakmatotót tölthettek ki, vagy csoportos tárlatvezetésen vehettek részt a versenyben felvonuló szakmák megismerésére.

A szakmák országos versenyei, illetve a Szakma Sztár Fesztivál évről évre növekvő médiavisszhangot váltanak ki, a magyar közszolgálati televízió (MTV) 2011.április 19-én élő adással jelentkezett a helyszínről.

További információ kérhető: Dr. Szilágyi János oktatási és képzési igazgatótól, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, telefon: 06-1/457-5405, 06-20/313-8812, valamint elérhető a www.szakmasztar.hu honlapon.

Ez is érdekelheti