< Összes hír
Döntő hírek -

Szakmák Sztárjait köszöntötték a Parlamentben

Az ember értékteremtő munkája a jelenben és a jövőben nem mellőzhető, semmivel sem kiváltható – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke május 26-án a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezett országos szakmunkás versenyek helyezetteit és felkészítőit köszöntő ünnepségen, a Parlamentben.

A házelnök kiemelte, Magyarország 2010 óta azt hirdeti, hogy a munka helyetti spekulációnak befellegzett, az ország a munkára épülő saját útját járja. Az Országgyűlés elnöke hozzátette, ezen az úton csökkent az államadósság, mérséklődött az államháztartási hiány, növekedett a beruházás, a foglalkoztatottság, állt növekvő pályára a gazdaság.

Kövér László hangsúlyozta, a jól végzett magas színvonalú munka öröme már magában is jutalom, a kétkezi munkát végző büszke lehet saját kiválóságára, értékteremtő munkájára. A szakmák közötti versenyben eredményesen szereplők a munkaszeretetükről, szorgalmukról, felelősségteljes gondolkodásról is tanúbizonyságot tettek. Kövér László elmondta, hogy jó szakmunkásnak lenni nemcsak helyes értékrendet tükröz, hanem helyes érdekfelismerést is jelent.

A házelnök emlékeztetett, hogy a jó szakmunkásokért sorban állnak a megrendelők, munkaadók, és ez munkájuk erkölcsi és anyagi megbecsülését is növeli. Megjegyezte, hogy felmérések szerint a munkavállalók között a szakmunkások kilátásai a legjobbak a biztos munka és a jó kereseti lehetőségeket tekintve. Biztatónak nevezte, hogy a munkaalapú társadalom építésében az értékteremtő gazdaság megerősítésével Magyarországon is megindult a szakmunkások, technikusok fizetésének, jövedelmének emelése, cél, hogy mindenkinek megérje itthon maradni, hazajönni. Kövér László kiemelte, ezt a célt akkor lehet elérni, ha a gazdasági élet, az egész közélet alapjává az értékteremtő munka válik.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszámolt arról, hogy az idei versenyben 41 szakma képviselői vettek részt, jövőre még több szakma bekapcsolása várható.
Emlékeztetett rá, hogy 2018 őszén a rendszerváltó országok közül Magyarország elsőként rendezi meg az európai szakmunkásversenyt, az EuroSkills-t. A rendezés jogának elnyerése szavai szerint mutatja Magyarország munkájának elismerését, a magyar szakmunkások felkészültségét, a társadalmi elkötelezettséget.

A kamara elnöke elmondta, hogy az MKIK 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Szakma Sztár Fesztiválja keretében. Az elődöntőkön 5255 tanuló vett részt, a döntőbe 102 oktatási intézményből 224 diák jutott.  A döntőt április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban tartották, ahol 41 szakma nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulói versenyeztek.

Parragh László megjegyezte, hogy a Szakma Sztár Fesztivál döntőjét idén 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre területi kamarák szervezésében 200 autóbusszal mintegy 10 000 diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolákból a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ meghívására további 5000 diák látogatott ki a fesztiválra.

Az ünnepségen az emléklapokat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Kara Ákos, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára adta át, az ünnepelteket Parragh László, az MKIK elnöke köszöntötte.

Ez is érdekelheti