Érdekel a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata, a minőségi élelmiszerek, a korszerű technikai, technológiai megoldások a borászat terén? Tetszik ez a nagy hagyományokat ápoló hivatás és a borok világa? Érdekel, hogyan kell szakszerűen szőlőt nevelni, bort készíteni? Szeretnél egy igazán menő, nagy presztízsű hivatást választani?
A szőlész-borász szakmát azok számára ajánljuk, akiknek fontos az elismert, jó minőségű magyar bor elkészítése, akik szeretik a kihívásokat, a természetközeli munkavégzést és az időjárás viszontagságai ellenére szeretnének évről évre minőségi bort előállítani.
A Szakma Sztár Fesztiválon belepillanthatsz a szőlész-borász képzés rejtelmeibe is. Keresd az agrár szakmákat a Hungexpo A pavilonjában!
Addig is ha szeretnél többet megtudni erről a szép szakmáról, olvasd el az alábbi rövid összefoglalót.
Mivel foglalkozik a szőlész-borász?
- Szőlőtelepítést végez.
- Elvégzi a szőlő művelését.
- Betakarítja a termést.
- Kezeli a szőlőművelés gépeit.
- Megszervezi a szőlő feldolgozását, mustot készít.
- Fehér-, rozé-, siller- és vörösbort készít.
- Speciális borkészítményeket állít elő.
- Érleli és kezeli a bort.
- Üzemelteti a borászat gépeit, berendezéseit.
- Elvégzi a borok érzékszervi (borkóstoló) és laboratóriumi ellenőrzését.
- Elvégzi a szükséges adminisztrációt.
- Szervezi, bonyolítja a borturizmust.
Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
- Szőlőtermeléssel foglalkozó mezőgazdasági üzemekben.
- Borászatokban.
- Borértékesítő helyeken.
- Saját vállalkozásban.
Bővebb információért lapozd át Nemzeti Agrárgazdasági Kamara AGRÁRSZAKMA IRÁNYTŰ kiadványát!
LEGYÉL TE IS AGRÁRDIÁK!