< Összes hír
Döntő hírek -

IX. Szakma Sztár Fesztivál

Április 18-20. között rendezték az idei Szakma Sztár Fesztivált, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjét 40 szakmában Budapesten, a Hungexpo területén az MKIK szervezésében.

A versenyek célja továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák ‒ beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése révén, melynek kiemelt üzenete: „A jó szakma felér egy diplomával!”.

A fesztivál keretében került lebonyolításra a III. SkillsHungary Nemzeti Döntő, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills Göteborg 2016 és WorldSkills Abu Dhabi 2017 – 14 versenyszáma válogatóinak döntője. Ezen a versenyen a svédországi EuroSkills Göteborg 2016 kontinensviadalon induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a fesztivál látogatói.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a megnyitón kiemelte: reményeik szerint a duális képzésben bevezetett új intézkedésekkel 2018-ra a jelenlegi 55 ezerről 70 ezerre emelkedik a képzésben résztvevők száma, és ezzel összhangban 8 ezerről 20 ezerre a gyakorlati képzésnek helyet adó gazdálkodó szervezeteké.    Kiemelte: a versenyen résztvevők száma is azt bizonyítja, hogy a duális képzési struktúra beváltja a hozzá fűzött reményeket. Hozzátette: a duális szakképzési rendszer finanszírozásának javulása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a gazdaságnak megfelelő létszámban álljon rendelkezésére jól képzett munkaerő.    Szólt arról is, hogy a versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van az alkalmazható és átváltható tudással rendelkező szakembereket, illetve a megfelelően képzett technikusokat a munkaerőpiacra bocsátó szakképzésnek.

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón elmondta: a szakmák népszerűsítésére a kamara az idén kilencedik alkalommal rendezi meg a fesztivált.    Bejelentette, hogy két év múlva Budapesten rendezik a Szakma Sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt.    Ismertette: idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. A válogatóból 214 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből – mondta. Aki sikeresen szerepel, az mentesül a vizsgák alól, megkapja a bizonyítványát – tette hozzá. Közölte, hogy az idei országos döntőben 12 határon túli fiatal is indul, 9 szakképesítésben, akik a Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek.

A fesztiválon az idén már mintegy 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák érkezett. Több mint 60 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5 ezer diák látogatott ki.

A bemutatkozó szakmákat a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhették meg. A diákok az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket, valamint a második napon a főszponzorok által tartott előadásokat hallgattak meg.

A III. SkillsHungary Nemzeti Döntőn 10 szakma válogatóinak döntői, valamint a EuroSkills Göteborg 2016 versenyre már korábban kiválasztott mechatronika versenyszámban versenyszituációnak megfelelő „bemutatót” rendeztek.

A versenyben elért eredménye alapján az idén a tanulók több mint 84 százaléka kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

Ez is érdekelheti