< Összes hír
Döntő hírek -

Helyezések és sajtótájékoztató

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VII. Szakma Sztár Fesztiválon 2014. április 14-16. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek díjkiosztó, záró ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A versenyeken a következő szakmák tanulói vettek részt:

SZKTV: ács, állványozó / bőrdíszműves / burkoló / bútorasztalos / cukrász / élelmiszer- és vegyiáru-eladó / épületasztalos / férfiszabó / festő, díszítő, mázoló és tapétázó / fodrász / gépi forgácsoló / géplakatos / hegesztő / hűtő- és légtechnikai rendszer-szerelő / kárpitos / kozmetikus / kőműves / központifűtés- és gázhálózat- rendszerszerelő / műszakicikk eladó / női szabó / pincér / ruházati eladó / szakács / szerkezetlakatos / szerszámkészítő / tetőfedő / villanyszerelő / víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő.

OSZTV: automatikai technikus/ bútoripari technikus / elektronikai technikus / erősáramú elektrotechnikus / épületgépész technikus / gépgyártástechnológiai technikus / kereskedő / magasépítő technikus / mechatronikai technikus / vendéglős.

A verseny fordulói: elődöntők, előválogatók, döntők

Az elődöntőkön országosan közel 4.000 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák előválogatóiba. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákok – 420 fő – elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőkre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor.

Idén 106 iskolából 194 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe. A versenyen a 60%-os eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai vizsgarészek alól.

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján – ez évben a tanulók 80 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A nemzetközi versenyekre a 2014. márciusi I. SkillsHungary Nemzeti Döntőn, illetve a már korábban kiválasztott versenyzők a szakmai szponzorok által összeállított felkészülési ütemterv szerint mérték össze erejüket a VII. Szakma Sztár Fesztiválon. EuroSkills bemutatót tartottak a vállalati ICT csapat, a faipari technológiák (bútor-, épületasztalos, faipari gépkezelő) versenyszámok csapatainak tagjai, valamint a villanyszerelő és festő versenyzők. A mechatronika versenyszám szponzora pedig a 2015. évi WorldSkills versenyre a fesztivál keretében tartotta a válogató versenyek egyik fordulóját.

2018. évi EuroSkills verseny Budapesten történő megrendezésére beadott magyar pályázatról 2014. májusában a franciaországi Lille-ben fog dönteni a EuroSkills szervezete.

A verseny sikerét közvetlenül 790 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A fesztiválon ingyenes részvétellel az idén már közel 15 ezer látogató vett részt.

A vidéki iskolákból, a területi kamaráink szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák  jött el látogatóként. Több mint 60%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5.000 diák látogatott ki.

Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai a helyszínen interaktív feladatokkal várták az érdeklődő fiatalokat, akik szakmabemutató filmeket nézhettek, szakmatotót, valamint pályaorientációs kérdőíveket tölthettek ki, szakmai tárlatvezetésen vehettek részt. A látogató diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak népszerű előadók és az iskolák tehetséges diákjai által előadott, szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílt lehetőségük.

A Szakma Sztár Fesztivál médiavisszhangja erős volt, a közszolgálati televízió (MTV) csatornái mellett a Magyar Rádió, a sajtó és az internetes hírportálok is tudósítottak az eseményről.

További információ kérhető:

Dr. Szilágyi János oktatási és képzési igazgatótól

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

a 06-1/457-5405 telefonszámon vagy a szilagyi.janos@mkik.hu címen

www.szakmasztar.hu

Helyezések

Ez is érdekelheti