< Összes hír
Általános Hírek -

A szakmai versenyek világába pillanthattak be a szombathelyi diákok

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Állj közénk! rendezvénysorozat első vidéki állomásán, Szombathelyen több mint száz tanuló pillantott be VR szemüvegen keresztül a szakmai versenyek izgalmába, és próbálta ki magát a szakmák virtuális világában. A rendezvénysorozat állandó házigazdája Szabyest, aki hamarosan saját YouTube-sorozatában mutatja be a nemzetközi versenyek sikeres magyar indulóit.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarákkal és a kiállító cégekkel együttműködve azt tűzte ki célul, hogy a Szakma Sztár Fesztivált, a EuroSkills és WordSkills versenyeket egy rendezvénysorozat keretében mutassa be az érdeklődő, pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleinek. A Vas megyei településen három szakmát népszerűsítettünk, a résztvevők testközelből találkozhattak az ápolás és gondozás, a festő és a szakács szakmák képviselőivel.

A PPG Trilak standjánál amellett, hogy kipróbálhatták a stencilezési technikát, a diákok tájékoztatást kaphattak a 2020. évi EuroSkills és 2021. évi WorldSkills versenyjelentkezések kapcsán. Az ápolás és gondozás szakmát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselte, standjuknál az egészségügyi dolgozók felelőségteljes feladatiból kaphatott bárki ízelítőt, az újraélesztést és a stabil oldalfektetés technikáját tanulhatták meg. A szakács szakma képviseletének a Danubius Hotel Bük csapata biztosított lehetőséget, a mai konyhatechnológiában használatos, új ételkészítési formákkal, módokkal ismertették meg a standjuknál érdeklődőket. A rendezvény műsorvezetője, Szabyest YouTuber a diákokkal közösen látogatta meg az egyes állomásokat. A népszerű online véleményvezér a rendezvénysorozat minden helyszínén házigazdaként várja az eseményre látogató fiatalokat.

Az esemény izgalmas előadásai számos hasznos információval szolgáltak a szakmai versenyek kapcsán. A festő, díszítőfestő szakmában támogatóként résztvevő PPG Trilak cég képviselője, Horváth József, valamint Cseke Szabolcs a jelentkezéstől, a felkészülésig időszakról tartott hasznos beszámolót. Szabolcs a WorldSkills Abu Dhabi 2017 szakmák világbajnokságán kiválósági, a EuroSkills Budapest 2018 szakmák Európa-bajnokságán pedig ezüstérmet szerzett, így szavai különösen nagy hatással voltak a hallgatóságra. Varholik Dávid, a EuroSkills Budapest 2018-as eseményen ápolás és gondozás szakmában ezüstérmet szerzett versenyző a „Sokrétű egészségügy versenyzői szemmel” tartotta meg előadását.

A kamara folyamatosan arra buzdítja a szakmákat tanuló fiatalokat, hogy tegyék próbára magukat, éljenek a lehetőségekkel, és induljanak a hazai és nemzetközi szakmai versenyeken.  Jó inspiráció lehet a nevezésen gondolkodóknak, hogy számos tehetséges magyar versenyző ért el hatalmas sikereket az utóbbi időben a nemzetközi mezőnyben is. Legutóbb Oroszországban, a szakmák világversenyén szerzett aranyérmet Simon Krisztián bútorasztalos, továbbá számos versenyző kiválósági éremmel jött haza.

A rendezvény további helyszínei

Kecskemét – A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme

Időpont: 2019. november 13. szerda 13.00-16.00 óráig

Bemutatott szakmák: Autószerelő, Mechatronika, Szárazépítő

 

Nyíregyháza – Váci Mihály Kulturális Központ III. emelet

Időpont: 2019. november 20. szerda 13.00-16.00 óráig

Bemutatott szakmák: Fodrász, Pincér, Szakács, Szárazépítő

 

Veszprém – Aréna – előcsarnok

Időpont: 2019. november 27. szerda 13.00-16.00 óráig

Bemutatott szakmák: Fodrász, Asztalos, Víz, gáz- és fűtésszerelő

Ez is érdekelheti